• Tartalom

62/2003. (X. 27.) ESZCSM rendelet

62/2003. (X. 27.) ESZCSM rendelet

az élelmiszer eredetű megbetegedések esetén követendő eljárásról

2018.11.01.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. §-a (2) bekezdésének da) és df) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. § (1) E rendeletet kell alkalmazni az élelmiszerfertőzés, az élelmiszermérgezés (a továbbiakban együtt: élelmiszer eredetű megbetegedés) és ezek gyanújának bejelentésére, kivizsgálására és nyilvántartására, valamint az élelmiszer eredetű megbetegedésekkel kapcsolatos hatósági intézkedésekre.

(2) Élelmiszer eredetű megbetegedésnek tekintendő a tévedésből élelmiszerként elfogyasztott, valamint a véletlenül elfogyasztott, élelmiszernek nem minősülő növényrész, mag vagy egyéb anyag méregtartalma hatására bekövetkezett megbetegedés is.

(3) Nem minősül élelmiszer eredetű megbetegedésnek az

a) egyéni túlérzékenység miatt bekövetkezett megbetegedés (táplálkozási allergia, intolerancia),

b) olyan egészségkárosodás, amelyet az élelmiszer az egyén kóros egészségi állapota, gyógykezelése vagy szervezetének működési zavara miatt idézett elő,

c) élelmiszer útján szándékosan okozott mérgezés.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) élelmiszerfertőzés: minden olyan heveny egészségkárosodás, amelyet élő kórokozóval szennyezett élelmiszer fogyasztása okozott,

b) élelmiszermérgezés: minden olyan heveny egészségkárosodás, amelyet élelmiszer elfogyasztását követően az abban lévő szerves vagy szervetlen méreganyag okozott,

c) élelmiszerfertőzési, élelmiszermérgezési esemény: egy vagy több személyt érintő, azonos élelmiszer(ek) közvetítésével létrejövő megbetegedések összessége.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl e rendelet alkalmazása során az élelmiszerekről szóló törvény fogalommeghatározásait kell figyelembe venni.

3. § (1) Bejelentést köteles tenni élelmiszer eredetű megbetegedésről, illetve ennek gyanújáról

a) az azt először észlelő orvos, ideértve a beteget fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézménybe (a továbbiakban: kórház) felvevő orvost is (a továbbiakban: orvos),

b) a munkahely, intézmény, alkalmi közösség (tábor, kirándulócsoport stb.) vezetője, rendezvény szervezője, vendéglátás vagy turizmus keretében a vendégek ellátásáért felelős személy (a továbbiakban együtt: étkeztető), ha tudomására jut, hogy az általa biztosított, illetőleg szervezett étkeztetésben résztvevők között ilyen merül fel,

c) az élelmiszer-előállító, vendéglátó vagy élelmiszerkereskedelmi tevékenységet végző jogi személy, természetes személy és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet – beleértve az élelmiszer importőrt is – (a továbbiakban együtt: előállító, illetőleg forgalmazó), ha tudomására jut, hogy az általa előállított, illetőleg forgalomba hozott élelmiszert fogyasztók körében ilyen merül fel.

(2)1 A bejelentést az élelmiszer eredetű megbetegedés vagy annak gyanúja észlelését követően haladéktalanul – telefonon, faxon, e-mail útján vagy személyesen – a megbetegedés, illetve annak gyanúja észlelésének helye szerint illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalához (a továbbiakban: járási hivatal) kell megtenni. Munkaidőn kívül a bejelentést a megbetegedés, illetve annak gyanúja észlelésének helye szerint illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalhoz (a továbbiakban: kormányhivatal) kell megtenni.

(3) A bejelentésben közölni kell

a) a megbetegedettek számát, nevét, elérhetőségét,

b) a megbetegedés kezdetének idejét, főbb tüneteit,

c) a megbetegedés okozásával összefüggésbe hozható élelmiszer(ek) (a továbbiakban: gyanús élelmiszer) megnevezését, fogyasztásának helyét, idejét,

d) lehetőség szerint az előállítás, a forgalomba hozatal illetőleg a beszerzés helyét,

e) a vizsgálati anyag biztosítását és

f) a megtett intézkedéseket.

(4) Az orvosnak az 1. számú melléklet szerinti bejelentő lapon írásban is be kell jelentenie a

a) halmozottan fellépő, azonos tüneteket mutató, élelmiszer fogyasztásával összefüggésbe hozható megbetegedéseket,

b) botulizmus-gyanús megbetegedést,

c) vegyi anyagtól keletkezett, élelmiszer által közvetített megbetegedést,

d) vadon termő gombától eredő mérgezést,

e) súlyos lefolyású vagy halálos kimenetelű élelmiszer eredetű megbetegedést.

(5) Az orvos a bejelentőlap másolatát 1 évig köteles megőrizni.

(6) Az orvos köteles a betegtől – lehetőleg az antibakteriális, illetve antitoxinos kezelés megkezdése előtt – a laboratóriumi vizsgálatok céljára a 2. számú melléklet figyelembevételével vizsgálati anyagot venni, és azt a legrövidebb időn belül eljuttatni laboratóriumi vizsgálatra.

4. § (1) A gombamérgezésre gyanús személyt, valamint azon személyeket, akik gombamérgezést okozó gombás ételből fogyasztottak, de náluk betegségi tünetek még nem léptek fel, a gombamérgezést vagy annak gyanúját először észlelő orvos haladéktalanul kórházba utalja.

(2) Gombamérgezés, vagy annak gyanúja esetén a vizsgálati anyagokhoz a 3. számú melléklet szerinti mintavételi jegyzőkönyvet kell kitöltve csatolni.

(3)2 A gombamérgezésre gyanús eset klinikai diagnózisának felállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatok elvégeztetéséről vagy elvégzéséről a beteget ellátó egészségügyi intézmény gondoskodik saját vagy arra alkalmas vizsgáló laboratórium, illetve Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) gombavizsgálati referencialaboratóriumának igénybevételével.

5. § (1) Az előállító, illetőleg forgalmazó köteles a gyanús élelmiszer további előállítását, illetőleg forgalomba hozatalát azonnal beszüntetni és intézkedni az ételmintáknak, a meglévő készleteknek (ételeknek, nyersanyagoknak), a helyiségeknek és a munkaeszközöknek – az egészségügyi hatóság helyszíni eljárásáig – változatlan állapotban történő megőrzéséről.

(2) Mind az előállítás, mind a kiszolgálás helyéről származó fellelhető ételmintákat laboratóriumi vizsgálatnak kell alávetni.

(3) Az ételminta vételére és megőrzésére külön jogszabály előírásai az irányadóak.

(4) Az előállító, illetve forgalmazó köteles elősegíteni az élelmiszer eredetű megbetegedés okainak kivizsgálását, ennek érdekében köteles az eljáró egészségügyi, illetve állategészségügyi hatósággal együttműködni, a vizsgálathoz szükséges anyagokat (mintákat), munkaeszközöket és adatokat térítésmentesen rendelkezésre bocsátani.

6. § (1)3 A 3. § (1) bekezdés szerinti bejelentést követően a járási hivatal haladéktalanul megkezdi az esemény kivizsgálását.

(2)4 Pihenőnapon, munkaszüneti napon, illetve munkaidőn kívül bejelentett esemény (1) bekezdés szerinti vizsgálatát a kormányhivatal ügyeleti szolgálata kezdi meg, aki az általa végzett vizsgálatról szóló beszámolót a felvett jegyzőkönyvvel együtt az ügyeletet követő munkanapon, a munkaidő kezdetén a 3. § (2) bekezdés szerint illetékes járási hivatalnak a kivizsgálás lefolytatására átadja.

(3)5 Ha az élelmiszer eredetű megbetegedés a gyanús élelmiszer készítésének, forgalmazásának, fogyasztásának, valamint az esemény észlelésének helye, a megbetegedettek lakóhelye, tartózkodási helye, az orvosi, kórházi kezelés, illetve a diagnosztizálás helye alapján több járási hivatalt érint, mindegyik érintett hivatal köteles kivizsgálni az eseményt, és a vizsgálatot jegyzőkönyvvel lezárni. A vizsgálat közben az érintett hivatalok haladéktalanul és kölcsönösen tájékoztatják egymást a szükséges információkról.

(4)6 Ha a megbetegedés előidézésében külföldről származó élelmiszer a gyanús, a járási hivatal a kormányhivatal egyidejű tájékoztatása mellett értesíti a Pest Megyei Kormányhivatalt, a NÉBIH-et, az országos tisztifőorvost, valamint a belföldi forgalmazó székhelye szerint illetékes kormányhivatalt. Az esemény kivizsgálását, az összefoglaló jelentés és a nyilvántartó lap elkészítését a forgalmazás helye szerint illetékes kormányhivatal szakmai irányításával kell végezni.

(5)7 Ha külföldön fogyasztott élelmiszer a gyanús, az eseményről értesülő járási hivatal saját hatáskörben intézi a kivizsgálást, elkészíti a zárójelentést és a nyilvántartó lapot.

(6)8 A 8. § (1) és (6) bekezdése szerinti eset, valamint üzemben előállított élelmiszerre visszavezethető esemény kivizsgálását a kormányhivatal szakmailag irányítja, koordinálja és indokolt esetben a helyszíni kivizsgálásban is részt vesz.

(7)9 A gyanús élelmiszer(ek) további árusítását, illetve a fogyasztását a vizsgálat lezárásáig, illetve további intézkedésig a területileg illetékes járási hivatal megtiltja, zárolja a meglévő készleteket és ezekből laboratóriumi vizsgálat céljára mintát vesz.

(8)10 A területileg illetékes járási hivatal a közegészségügyi veszélyhelyzet elhárításához szükséges időtartamig a gyanús élelmiszer készítését végző egység üzemelését korlátozza vagy felfüggeszti, kivéve, ha helyszíni szemle alapján megállapítja, hogy az egység további üzemeltetése a fogyasztók egészségét nagy valószínűséggel nem veszélyezteti.

(9) A megbetegedettek élelmiszerfogyasztására vonatkozó adatokat és a megbetegedés kialakulásával összefüggésben felmerülő egyéb adatokat, valamint a beteg tüneteit kivizsgálást végzőnek a 4. számú melléklet szerinti űrlapon kell rögzíteni. A 4. számú melléklet szerinti űrlap adatait az 5. számú mellékletben szereplő összesítőre kell felvezetni.

7. § (1)11 Ha a járási hivatal a kivizsgálás során megállapítja, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedés, a gyanús élelmiszer előállítása, forgalomba hozatala vagy a beteg tartózkodási, illetve lakhelye más járási hivatal illetékességi területét is érinti, akkor a történtekről és a szükségesnek tartott intézkedésről az érintett járási hivatalt haladéktalanul értesítenie kell.

(2)12 Amennyiben a kivizsgálás során felmerül annak gyanúja, hogy a megbetegedés élelmiszer üzemi előállítására vagy állati eredetű nyers élelmiszerre vezethető vissza, úgy a járási hivatal erről haladéktalanul értesíti az illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt.

8. § (1)13 Az élelmiszer eredetű megbetegedést vagy annak gyanúját a járási hivatal – telefonon, elektronikus úton vagy faxon – a gyors vészjelző rendszer keretében haladéktalanul jelenteni köteles a kormányhivatalnak, ha

a) harminc vagy több személy megbetegedéséről,

b) tíznél több személy kórházba szállításáról,

c) külföldi állampolgár megbetegedéséről,

d) botulizmus-gyanús megbetegedésről,

e) vegyi anyagtól keletkezett, élelmiszer által közvetített megbetegedésről,

f) mérgező növény – gomba kivételével – vagy mérgező állati eredetű élelmiszer által okozott megbetegedésről,

g) piacon, üzletben vagy házaló kereskedőtől vásárolt gombától eredő mérgezésről,

h) súlyos lefolyású vagy halálos kimenetelű élelmiszer eredetű megbetegedésről,

i) repülőgépen vagy hajón az utazó közönség részére felszolgált élelmiszerre visszavezethető megbetegedésről

szerez tudomást.

(2) A jelentésben közölni kell:

a) a megbetegedés helyét, idejét, az érintettek becsült számát,

b) a megbetegedettek számát és tüneteiket,

c) a gyanús élelmiszereket és

d) a megtett intézkedéseket.

(3)14 A kormányhivatal a kapott tájékoztatóról jelentést tesz az országos tisztifőorvosnak.

(4)15 A jelentett esetek vizsgálatának lényeges eredményeiről a kormányhivatal folyamatosan tájékoztatja az országos tisztifőorvost.

(5)16

(6)17 A súlyos vagy tömeges élelmiszer eredetű megbetegedés veszélyével fenyegető [(1) bekezdés] vagy külföldi vonatkozással bíró élelmiszer-szennyezettség észleléséről és egyéb veszélyhelyzetekről a kormányhivatal haladéktalanul értesíti az országos tisztifőorvost.

(7)18 A (6) bekezdés szerinti esetekről az országos tisztifőorvos a gyors vészjelző rendszer keretében értesíti a NÉBIH-et és a Pest Megyei Kormányhivatalt.

(8)19 Az (1) bekezdés szerinti esemény vizsgálat lezárásakor a kormányhivatal tesz összefoglaló jelentést az országos tisztifőorvos részére.

9. §20 Az élelmiszer eredetű megbetegedésekről a járási hivatal a 6. számú melléklet szerinti adatokat tartalmazó nyilvántartást vezet, amelyhez a vizsgálat lezárása után minden dokumentumot csatolni kell. A nyilvántartólapot a vizsgálat lezárása után a járási hivatal három példányban állítja ki, melyből két példányt a tárgyhónapot követő hónap 10-éig megküld a kormányhivatalnak. A kormányhivatal havonta, a tárgyhónapot követő hónap 20-áig az összegyűjtött nyilvántartólapok 1-1 példányát továbbítja az országos tisztifőorvos részére.

10. § (1) Az élelmiszer eredetű megbetegedés oki összefüggése a fogyasztott élelmiszerrel laboratóriumi vagy epidemiológiai alapon bizonyítható.

(2) Laboratóriumi alapon igazolt az összefüggés, ha a megbetegedésért felelős kórokozó vagy mérgező anyag a gyanús élelmiszerből a megbetegedés előidézésére alkalmas mennyiségben kimutatható és a betegek tünetei, a lappangási idő és a vizsgálati eredmények is megfelelnek a kimutatott kóroki tényezőnek.

(3) Epidemiológiailag bizonyított az összefüggés, ha valamennyi beteg fogyasztott a gyanús élelmiszerből, a tünetek hasonlóak, a gyanús élelmiszer fogyasztása, valamint a tünetek jelentkezése közötti lappangási idő közel azonos, és a betegek között más olyan közös tényező nincs, amely az adott megbetegedés terjesztésében szerepet játszhat.

(4) Abban az esetben, ha

a) olyan személyek is megbetegedtek hasonló tünetekkel, akik elmondásuk szerint nem fogyasztottak a gyanús élelmiszerből, illetve

b) a gyanús élelmiszer egyértelműen nem állapítható meg, vagy több élelmiszer is gyanúba kerül, illetve

c) a közös élelmiszerfogyasztáson kívül egyéb olyan közös tényező is fellelhető, amely az adott betegség terjesztésében szerepet játszhat,

az epidemiológiai összefüggés kimondása érdekében el kell végezni a vizsgálat adatainak statisztikai elemzését.

(5) Közös eredetű, ismeretlen okú a megbetegedés, ha a tünetek hasonlósága és a megbetegedés időpontja közös eredetre utal, de pontosabb meghatározás és a megbetegedések kialakulásában szerepet játszó közös kóroki tényező felderítése nem lehetséges.

11. § (1)21 A járási hivatal haladéktalanul intézkedik a további megbetegedések megelőzése, valamint a vizsgálat lezárását követően az élelmiszer eredetű megbetegedés kialakulásával kapcsolatos felelősségre vonás iránt.

(2) Az élelmiszer eredetű megbetegedés kialakulásáért felelős élelmiszer előállító, illetve forgalmazó köteles megtéríteni az esemény kivizsgálásával összefüggő valamennyi hatósági vizsgálat és intézkedés költségeit.

(3) A költségek megtérítésére, a minőségvédelmi bírság megfizetésére azt az előállítót, illetve forgalmazót kell kötelezni, amely az esemény kialakulásáért felelős.

12. § (1) Ez a rendelet a (2) és (3) bekezdésekben foglalt kivétellel a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg az ételmérgezés esetén követendő eljárásról szóló 5/1990. (II. 28.) SZEM rendelet, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat átszervezésével kapcsolatos egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 6/1999. (IV. 2.) EüM rendelet 9. §-a hatályát veszti.

(2) A 4. § (3) bekezdése 2004. január 1. napján lép hatályba.

(3) A 8. § (7) bekezdése Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.

1. számú melléklet a 62/2003. (X. 27.) ESZCSM rendelethez22

Élelmiszerfertőzés, élelmiszermérgezés bejelentő lap

Az élelmiszerfertőzésről, élelmiszermérgezésről vagy annak gyanújáról az észlelő orvos haladéktalanul – távbeszélőn vagy személyesen – bejelentést köteles tenni azon járási hivatalnak (munkaszüneti napon azon kormányhivatalnak), amelynek illetékességi területén működik. A bejelentést e lap kitöltésével írásban is meg kell tennie. A bejelentő lapot két példányban kell kiállítani, a másolat a bejelentőnél marad.


Fővárosi és Megyei Kormányhivatal
…………………………………………………….
Járási (kerületi) Hivatal – Fővárosi és Megyei Kormányhivatal
részére

1. A megbetegedettek száma: ...... fő. 2. A megbetegedések kezdete**: ............ hó .... nap .... óra

3. A megbetegedés(ek) főbb tünetei: hányinger – hányás – hasgörcs – hasmenés – véres széklet – láz* (.......... °C)

– egyéb tünet:     

4. A beteg(ek) tartózkodási helye(i):     



A gyanús élelmiszer, étel, ital

neve:

készítésének,

fogyasztásának

 

beszerzésének helye

helye

ideje (hó, nap, óra)

5. .....................................

..........................................

..........................................

..............................

6. .....................................

..........................................

..........................................

..............................

7. .....................................

..........................................

..........................................

..............................

Laboratóriumi vizsgálat céljára vett minták megnevezése, száma

Vizsgáló laboratórium neve

Beküldés dátuma

 

 

 

8. ...........................................................................................

........................................................

..............................

9. ...........................................................................................

........................................................

..............................

10. ...........................................................................................

........................................................

..............................

11. Tett intézkedés, megjegyzés:     

12. A bejelentő orvos neve, munkahelye, telefonszáma:     




Kelt: ........................................, ........ év ..................... hó ........ nap.


....................................................................
a bejelentő orvos aláírása


P. H.

__________

* A megfelelő válasz(ok) aláhúzandó(k).

** A bejelentéskor ismert legkorábbi időpont, amikor valamely tünet egy betegnél észlelésre került.

2. számú melléklet a 62/2003. (X. 27.) ESZCSM rendelethez23



A laboratóriumi vizsgálathoz szükséges anyagok beküldési rendje

A gyanú iránya

Vizsgálati anyag

Vizsgáló laboratórium

Botulizmus

vér

Nemzeti Népegészségügyi Központ

 

élelmiszer

NÉBIH

Baktérium,

hányadék

kormányhivatal

toxin,

széklet

 

vírus,

gyomormosó

 

parazita

folyadék

 

 

egyéb váladék,

 

 

illetve szövetminta

 

 

élelmiszer

 

Mérgező gomba

hányadék

kórházi laboratóriumok, illetve a NÉBIH gombavizsgálati

 

gyomormosó folyadék

referencia laboratóriuma

 

vér

 

 

vizelet

 

 

széklet

 

 

élelmiszer

 

 

nyers gomba

 

 

és tisztítási hulladék

 

Vegyi anyag

hányadék

kormányhivatal

 

gyomormosó folyadék

 

 

folyadék

 

 

élelmiszer

 

 

egyéb (vér, vizelet)

 

Víz

ivóvíz

kormányhivatal

3. számú melléklet a 62/2003. (X. 27.) ESZCSM rendelethez24


MINTAVÉTELI JEGYZŐKÖNYV
gombamérgezés gyanúja esetén

A beteg neve, kora:     
A gomba beszerzésének módja*: kereskedelemben vásárolt – saját szedés – egyéb:     
A beteg véleménye szerint milyen gombát fogyasztott:     

Inkubációs idő:     
Klinikai tünetek:     
Hányan fogyasztottak a gombából:     
Megbetegedettek száma:     
A minta jellege: nyers gomba – ételmaradék – tisztítási hulladék – hányadék – gyomormosó folyadék*
– egyéb:     
A mintavétel időpontja:     
A megbetegedés észlelésétől tett intézkedések:     

A beküldő intézmény neve, címe:     

telefon: ............................... fax:     
A beküldő intézmény helye szerint illetékes járási hivatal neve, címe:     

Egyéb közlendő:     

Dátum: ......................................................................... Aláírás:     

P. H.



A gombalaboratórium vizsgálatának eredménye:     

Az eredményközlés időpontja, módja:     


Dátum: ......................................................................... Aláírás:     

P. H.

_____________
A *-gal jelölt sorokban a megfelelő válasz aláhúzandó.

4. számú melléklet a 62/2003. (X. 27.) ESZCSM rendelethez


Kérdőlap élelmiszerfertőzésre, élelmiszermérgezésre gyanús betegről

Név:

Lakcím:

Foglalkozás:

Munkahely:

Kor:

A betegség tünetei:

hányinger – hányás (......-szor/nap) – hasmenés (.......-szor/nap) –

 

hasi fájdalom – véres széklet – láz (............. °C) – egyéb: ................... –

 

....................................... – ......................................... – ......................................

A tünetek kezdete:

...................... év ..................... hó ................... nap .................. óra

Az első tünet:

.....................................................................................................................................................

Orvoshoz fordulás:

...................... év ..................... hó ................... nap

Az orvos neve:

....................................................................................................................................................


3M09189_3

A betegség előtti 48 órában fogyasztott élelmiszerek, ételek, italok neve

A fogyasztás

helye

ideje

A megbetegedés
napján

vacsora:

 

 

 

délután:

 

 

 

ebéd:

 

 

 

délelőtt:

 

 

 

reggeli:

 

 

 

A megbetegedés
előtti napon

vacsora:

 

 

 

délután:

 

 

 

ebéd:

 

 

 

délelőtt:

 

 

 

reggeli:

 

 

 

A megbetegedés
előtt 2 nappal

vacsora:

 

 

 

délután:

 

 

 

ebéd:

 

 

 

délelőtt:

 

 

 

reggeli:

 

 

 


Melyik élelmiszert, ételt, italt tartja a megbetegedés okozójának?     



Kik fogyasztottak még ebből?     

Egy héten belül:

– Milyen zöldséget, gyümölcsöt fogyasztott és hol vásárolta?

– Étkezett-e étteremben, ha igen, hol?

– Fogyasztott-e hamburgert, gyrost, egyéb büféárut, mit és hol?

– Fogyasztott-e olyan ételt, mely darált húst vagy nem eléggé hőkezelt tojást tartalmazott?

– Ivott-e pasztőrözetlen tejet, evett-e ilyen termékből készült tejterméket?

– Evett-e olyan ételt, amely érzése szerint nem volt jól átfőzve, átsütve?

– Fogyasztott-e bizonytalan eredetű vagy ajándékba kapott élelmiszert?

– Részt vett-e rendezvényen? Ha igen, hol?

– Részt vett-e állatok gondozásában, van-e háziállata? Ha igen, milyen állat?

– Fürdött-e az elmúlt egy hónapban szabad vizű fürdőben vagy uszodában, ha igen, hol?

– Fogyasztott-e forrásból, patakból, ásott kútból származó vizet? Általában milyen ivóvizet fogyaszt?

– Volt-e külföldön? Ha igen, hol?



Veszélyeztetett lakossági csoportba (terhes, immunhiányos, hat hónapon belül műtött, krónikus betegségben szenved stb.) tartozik-e?

Kelt: ............................................................................................

....................................................................
a kitöltő aláírása

5. számú melléklet a 62/2003. (X. 27.) ESZCSM rendelethez


Összesítőlap az élelmiszerfertőzés, élelmiszermérgezés gyanús esemény fontosabb adatairól

Az élelmiszerfertőzés, élelmiszermérgezés helye:

Az élelmiszerfertőzés, élelmiszermérgezés ideje:

A betegek,
illetve a gyanús élelmiszerből,
ételből, italból fogyasztók

A tünetek

Fogyasztott
élelmiszer, étel, ital

Megjegyzés

NEVE

CÍME

k
e
z
d
e
t
e
n
a
p
ó
r
a

h
á
n
y
i
n
g
e
r

h
á
n
y
á
s

h
a
s
me
n
é
s

h
a
s
i
f
á
j
d
a
l
o
m

v
é
r
e
s
s
z
é
k
l
e
t

l
á
z
°C

e
g
y
é
b

e
g
y
é
b

e
g
y
é
b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. számú melléklet a 62/2003. (X. 27.) ESZCSM rendelethez25

Élelmiszerfertőzés, élelmiszermérgezés nyilvántartó lap

A közvetítő (gyanús) élelmiszer előállítási helye szerinti járási hivatal (tekintet nélkül az élelmiszerfertőzési, élelmiszermérgezési esemény során megbetegedettek számára) 3 példányban tölti ki. 2 példányát minden hó 10-éig a kormányhivatalhoz terjeszti fel, ahol a szükséges kiegészítés bejegyzése után az egyik példányát nyilvántartásba veszik, a másikat minden hó 20-áig az országos tisztifőorvos részére megküldik. (A szöveg melletti négyzeteket üresen kell hagyni!)

A nyilvántartó lapot kitöltő kormányhivatal neve

1. járási hivatal:

2. kormányhivatal

 

 

.............................................................................................. !

............................................................................................. !

Járási hivatal

Kormány-
hivatal

Országos

A leg-
korábbi
fogyasztás

Az első
meg-
betegedés

A bejelentés

A fogyasztók

A betegek

A kórházba szállítottak

Az elhaltak

nyilvántartó száma1

időpontja (hónap, nap, óra)

száma2

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ebből külföldi állampolgár:

13.

14.

15.

16.

 

 

 

 

17. A megbetegedés(ek) észlelésének helye(i):3

Megye

Település

Közösség

 

 

 

..................................................... !

........................................................ !

........................................................ !

..................................................... !

........................................................ !

........................................................ !

..................................................... !

........................................................ !

........................................................ !

..................................................... !

........................................................ !

........................................................ !

18. Tünetek3, 4

1. hányinger:

........ főnél ! !

2. hányás:

........ főnél ! !

3. hasmenés:

........ főnél ! !

4. hasi fájdalom:

........ főnél ! !

5. véres széklet:

........ főnél ! !

6. láz: ............................ °C

........ főnél ! !

7. egyéb: ...........................

........ főnél ! !

8. egyéb: ...........................

........ főnél ! !

9. egyéb: ...........................

........ főnél ! !

10. egyéb: .........................

........ főnél ! !

19.1. Átlagos lappangási idő: ................................................

perc – óra – nap4

! !

 

19.2. Első beteg tüneteinek jelentkezése: .........................….

óra – nap – hó4

! !

 

19.3. Utolsó beteg tüneteinek jelentkezése: .....................….

óra – nap – hó4

! !

 

19.4. Betegség átlagos időtartama: ....................................…

nap4

! !


______

1 A tárgyév során előfordult események sorszáma.

2 Több intézet területére kiterjedő eseménynél az összesített adatok.

3 Szükség esetén pótlapon folytatandó.

4 A megfelelő válasz(ok) aláhúzandó(k).

20. A közvetítő (gyanús) élelmiszer, étel, ital3

20.1. neve:     

8K30925N_5

!...

20.2. előállításának, készítésének helye (az előállítóhely neve, címe):     


az előállítóhely besorolása: élelmiszeripar – élelmiszer-kereskedelem – vendéglátás –

vendéglátás utazási eszközön – közétkeztetés – háztartás4

!

20.3. előállításának, készítésének időpontja: ...... év ........... hónap ...... nap ...... óra

! ! ! !

20.4. forgalmazója(i): az előállító – nem forgalmazott – egyéb4 (név, cím):     


8K30925N_7

 

! ! ! !

20.5. kiszolgálásának, beszerzésének helye(i): az előállító – a forgalmazó – egyéb4 (név, cím):     

8K30925N_8

! ! ! !

a hely besorolása: élelmiszeripar – élelmiszer-kereskedelem – vendéglátás – vendéglátás utazási eszközön –

 

közétkeztetés – háztartás – házaló – saját gyűjtés4

!

20.6. fogyasztásának helye(i): az előállítás helye – a kiszolgálás helye(i) – háztartás – egyéb4:     



8K30925N_9

 

! ! ! !

a hely besorolása: élelmiszeripar – élelmiszer-kereskedelem – vendéglátás – vendéglátás utazási eszközön –

 

közétkeztetés – háztartás4

!

20.7. szennyeződésének, szennyezettségének oka(i), a technológiai hiba(ák) leírása:

20.7.1. .............................................................................................;

igazolt – valószínűsített4

! !

20.7.2. .............................................................................................;

igazolt – valószínűsített4

! !

20.7.3. .............................................................................................;

igazolt – valószínűsített4

! !

20.7.4. .............................................................................................;

igazolt – valószínűsített4

! !

20.8. szennyeződésének helye(i): élelmiszeripar – élelmiszer-kereskedelem – vendéglátás – vendéglátás utazási eszközön – közétkeztetés – háztartás – házalás – saját gyűjtés – egyéb:4     

8K30925N_11

 

! ! ! !

20.9. közvetítő szerepe járványügyi adatokkal5 – laboratóriumi adatokkal4 igazolt

!

21. A vizsgálatot végző járási hivatal megállapításai:     







______

3 Szükség esetén pótlapon folytatandó.

4 A megfelelő válasz(ok) aláhúzandó(k).

5 Csak kettő vagy több – egymással összefüggő – megbetegedéssel járó eseménynél.

22. A laboratóriumi vizsgálat adatai:    A laboratórium neve:     

A minta

Mintaszám

A vizsgálat eredménye
Kórokozó(k), csíraszám

eredete

megnevezése

vizsgált

pozitív

1. beteg fogyasztó

 

 

 

 

2. tünetmentes
fogyasztó

 

 

 

 

3. élelmiszer kezelő

 

 

 

 

4. közvetítő (gyanús)
élelmiszer

 

 

 

 

5. egyéb élelmiszer

 

 

 

 

6. környezet

 

 

 

 

23. A laboratórium véleménye, az érzékszervi vizsgálat eredménye:     

24. Az esemény (kór)okozója(i): ismeretlen (járványügyi adatokkal igazolt esemény)5 – ismert

(laboratóriumi adatokkal, kivételesen tünet alapján igazolt esemény)4    !

a laboratóriumi vizsgálattal igazolt kórokozó(k) pontos megnevezése

24.1. .....................................................: élelmiszer – beteg(ek)4 laboratóriumi vizsgálatával igazolt

!!

 

 

24.2. .....................................................: élelmiszer – beteg(ek)4 laboratóriumi vizsgálatával igazolt

!!

 

 

24.3. .....................................................: élelmiszer – beteg(ek)4 laboratóriumi vizsgálatával igazolt

!!

25. Tett intézkedések:     

26. A kormányhivatal megjegyzései, kiegészítései:     

..............................................................

..............................................................

Kelt a járási hivatalban

Kelt a kormányhivatalban



 

P. H.

P. H.

 

 

..............................................................

..............................................................

aláírás

aláírás

________

4 A megfelelő válasz(ok) aláhúzandó(k).

5 Csak kettő vagy több – egymással összefüggő – megbetegedéssel járó eseménynél.

1

A 3. § (2) bekezdése a 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 51. §-ával megállapított, az 54/2015. (XI. 24.) EMMI rendelet 22. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 6. § (1) bekezdése a 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 54. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 6. § (2) bekezdése a 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 54. § b) és c) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 6. § (3) bekezdése a 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 52. §-ával megállapított szöveg.

7

A 6. § (5) bekezdése a 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 54. § a) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 6. § (6) bekezdése a 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 54. § c) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 6. § (7) bekezdése a 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 54. § a) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 6. § (8) bekezdése a 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 54. § a) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 7. § (1) bekezdése a 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 53. §-ával megállapított szöveg.

12

A 7. § (2) bekezdése a 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 54. § a) és d) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 8. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 54. § a) és e) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 8. § (5) bekezdését az 54/2016. (XII. 30.) EMMI rendelet 33. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

21

A 11. § (1) bekezdése a 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 54. § a) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére